Buitenpromovendi, die geen werknemer zijn van de universiteit, maar wel een proefschrift schrijven, zijn goed voor de helft van alle promoties in Nederland. Ondanks de omvang van deze bijzondere groep promovendi, is deze vaak onzichtbaar. PNN werkt eraan om hun zichtbaarheid te verbeteren, onder meer door daarover te overleggen met haar verschillende gesprekspartners. Buitenpromovendi kunnen natuurlijk ook zelf bijdragen aan hun zichtbaarheid, bijvoorbeeld door middel van de onderstaande tips.

 1. Registreer je bij de universiteit waar je je onderzoek doet.
  Veel universiteiten hebben een registratiesysteem voor promovendi. Door je hier aan te melden ben je zichtbaarder voor de universiteit zelf en kom je waarschijnlijk ook op een mailinglijst voor promovendi te staan, zodat je makkelijker betrokken wordt bij sociale activiteiten.
 2. Schrijf je in bij aansluitende onderzoeksgroepen of research schools.
  Vaak hebben onderzoeksgroepen en research schools eigen mailinglijsten om leden op de hoogte te houden van naderende wetenschappelijke activiteiten, zoals lezingen, wetenschappelijke vergaderingen en congressen.
 3. Bouw een netwerk op.
  Bijvoorbeeld door naar congressen, lezingen en promoties te gaan. Vraag je promotor ook om je van dergelijke activiteiten op de hoogte te houden.
 4. Maak je netwerk en jezelf zichtbaar op internet.
  Bijvoorbeeld door middel van LinkedIn, Academia.edu, Academic Transfer en Narcis. Geef ook op Facebook, Twitter et cetera aan dat je buitenpromovendus bent om het begrip “buitenpromovendus” meer bekendheid te geven.
 5. Maak jezelf nog zichtbaarder door recensies en (uiteraard) artikelen te schrijven.
 6. Geef ook zelf aan bij je promotor wat er nog ontbreekt binnen je promotietraject.
  Veel buitenpromovendi werken in hun eigen tijd op eigen gelegenheid aan hun promotie, maar soms is het handig om toch een werkplek op de universiteit te hebben. Geef dit dan aan bij je promotor. Hetzelfde geldt voor een e-mailadres van de universiteit, een bibliotheekpas, cursussen etc.
 7. Wil je deelnemen in een bestuur van een promovendi-overleg, of mocht je er niet uit komen met je promotor neem dan contact op met het promovendi-overleg van jouw universiteit of met het PNN.