Gareth O’Neill nieuwe voorzitter Eurodoc

1 mei – Op de jaarlijkse ledenvergadering van Eurodoc, de Europese koepel van nationale promovendi organisaties, is PNN-bestuurslid Gareth O’Neill verkozen tot voorzitter van het academisch jaar 2017-2018.

In Oslo kwamen voor deze ledenvergadering meer dan twintig Europese promovendi organisaties samen. Tijdens het voorafgaande congres sprak Gareth vol passie over de Nederlandse aanpak tot Open Science, waar hij namens PNN een van de voortrekkers in is. Tijdens de ledenvergadering lichtte hij zijn kandidatuur mede aan de hand van dit thema nader toe. Eurodoc moet volgens hem streven naar het vertegenwoordigen van alle jonge onderzoekers in Europa op een transparante en toegankelijke manier. Als je pleit voor open wetenschap, moet je zelf ook een open organisatie zijn. Een trotse Gareth: “Het is een eer om nu vanuit Eurodoc door te werken aan de portefeuilles waarop ik eerder in Nederland actief ben geweest: het loopbaanbeleid van jonge onderzoekers en komend jaar het belangrijke Europese onderwerp Open Science. Ik kijk ernaar uit om vanuit Eurodoc mijn eerdere bestuurswerk binnen Nederland voort te zetten in Europa.”

Met het vertrek van Gareth naar ‘Europa’ verliest het PNN op korte termijn een van haar meest betrokken bestuursleden. PNN-voorzitter Rolf van Wegberg: “Gareth is overal. En dat zal hij blijven doen, maar nu voor Eurodoc. Een verlies voor ons, maar tegelijkertijd een grote aanwinst voor Eurodoc. Ik ben blij dat de andere Europese promovendi organisaties een even groot vertrouwen in hem hebben als ik dat heb.”

Samen met het nieuw verkozen bestuur, totaal bestaand uit zeven bestuursleden – en tevens zeven nationaliteiten – zal Gareth zich het aankomend academisch jaar de duidelijke Nederlandse stem vanuit Eurodoc zijn.