Voor je begint
Overweeg je om te gaan promoveren?  Ben je je aan het oriënteren op een promotieplek of promotieonderzoek? Er zijn verschillende redenen om te beginnen aan een promotietraject: het kan zijn dat je graag nog een paar jaar op de universiteit wilt rondlopen en onderzoek wilt doen, of dat je je verder wilt ontwikkelen in een bepaald vakgebied of dat je graag Dr. voor je naam wilt hebben staan. Wat je precieze motivatie ook mag zijn, het is zaak je van te voren van de volgende zaken bewust te zijn:
Promotieonderzoek?
Kortweg houdt dit in dat je in vier jaar onderzoek doet en daarover een proefschrift schrijft, dat je vervolgens verdedigt voor een commissie van hooggeleerden. Hierna ben je dan gepromoveerd tot doctor.
Waarom?
Je verdiept je vier jaar lang in een onderzoek en krijgt de kans om allerlei cursussen te doen, congressen te bezoeken, colleges te geven en je verder te ontwikkelen. Je promotietraject wordt door de universiteit ook gezien als een leertraject en dit heeft gevolgen voor je salaris: over het algemeen is het salaris in het bedrijfsleven hoger. Daar staat tegenover dat je als promovendus veel meer vrijheid hebt.
Waartoe?
Voor een carrière aan de universiteit is promoveren na je Master of Research Master de eerste stap. Voor een carrière in het bedrijfsleven heb je als gepromoveerd sollicitant vaak een streepje voor.
Na de promotie?
Veel mensen denken dat als je eenmaal begint met een promotieonderzoek, dat je dan de rest van je loopbaan op de universiteit moet of kan blijven. Dit is niet het geval. Uit recent onderzoek van het Rathenau Instituut (2014) blijkt dat slechts 20 procent van de gepromoveerden uiteindelijk aan de universiteit blijft werken. 80 procent vindt dus een baan buiten de academische wereld.