Duizenden handtekeningen tegen experimenteren met promotiestudenten

www.fnvVandaag werd in Den Haag door bezorgde promovendi een petitie tegen het experiment met promotiestudenten overhandigd aan leden van de Tweede Kamer. De petitie ontving ruim 4.000 handtekeningen van binnen en buiten de academische wereld. Met de petitie willen de initiatiefnemers laten zien dat er weinig steun is voor een degradatie van de status en positie van promovendi. Het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) heeft, net als zeven andere organisaties, laten weten de petitie van harte te steunen.
PNN voorzitter Charlotte de Roon: “Niet alleen verliezen promovendi straks salaris, ook bouwen zij geen pensioen meer op en kunnen zij geen zwangerschapsverlof krijgen. Een klap in het gezicht van ambitieuze studenten die willen promoveren.”
Naast vele principële bezwaren tegen het experiment, werd er door de initatiefnemers en het PNN ook gewezen op de onduidelijkheid rond het experiment. Charlotte de Roon:Promovendi weten niet hoe hoog hun beurs zal zijn en weten niet of ze collegegeld moeten betalen. Ook als het plan ongeschonden door de Tweede Kamer komt, hopen wij dat bestuursleden van universiteiten promovendi niet als bezuinigingsmiddel zullen gebruiken.”
Naast PNN werd de petitie van de Actiegroep Promotiestudent ook gesteund door de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Vakbond voor Wetenschap (VAWO), CNV Overheid, FNV Overheid, FBZ en het Landelijk Overleg Fracties (LOF). Een meerderheid van universiteiten heeft al laten weten niet mee te willen doen met het experiment. Draagvlak voor de plannen is dus ver te zoeken.
Zie ook: